A Common Nordic Vision

image

Siv Jensen om attackerna i Norge

Publicerad: 2011-08-10 10:08, Uppdaterad: 2011-08-10 10:08

Jag har väldigt svårt att förstå varför Anders Behring Breivik gick med i mitt parti, men desto lättare att förstå varför han lämnade det. Fremskrittspartiet är varken emot invandring eller islam och därför reagerar jag kraftigt när folk vill placera oss i samma fack som Sverigedemokraterna. Det skriver Siv Jensen, Fremskrittspartiets ledare, exklusivt för Newsmill.

22. juli 2011 vil for all fremtid så som en av de aller mørkeste dagene i Norge. Vårt lille land ble utsatt for det alvorligste terrorangrep utført på norsk jord noen sinne. Antall ofre er så høyt at de fleste har problemer med å fatte at et menneske – av kjøtt og blod – kan begå slike ekstremvoldelige og forferdelige handlinger mot andre mennesker. Ondskapens ansikt i Norge var en ressurssterk hvit, blond, islamhatende 32 åring vokst opp på beste vestkant i Oslo. De bruddstykker av manifestet som har vært gjengitt i media fremviser en absurd, paranoid og vanvittig miks av hat mot det samfunnet han var en del av. Den livsfarlige og giftige miksturen han brukte flere år på å brygge og planlegge resulterte til slutt i at 77 uskyldige mennesker brått og voldsomt ble frarøvet livet.
Når dette skrives har det gått over to uker siden tragedien. Norge er fremdeles et land preget av dyp sorg, men samtidig har vi hedret ofrene gjennom den spontane folkereisningen mot hatet, volden og ekstremismen terroristen representerte. Terroristen svek sitt land, mens det norske folk hedret det og viste for hele verden hvilke verdier det norske samfunnet er tuftet på og skal være tuftet på også i fremtiden. Statsminister Jens Stoltenberg har vært en fremragende statsleder gjennom den tunge tiden, og han har satt ord på det på måter som er dekkende for hele befolkningen. Vi må møte terrorismen med enda mer demokrati og åpenhet, sa han. Fra venstre til høyre i Stortinget stiller vi oss bak dette. For en tid nå har vi latt de heteste debattene og de politiske skillelinjene ligge. Men, snart vil vi igjen gjenoppta den vanlige politiske debatten. Det skylder vi ikke minst ofrene å gjøre.

Terroristen sa at dette var et angrep på Arbeiderpartiet og AUF, men et samlet politisk miljø og befolkning i Norge svarte med at dette var et angrep på det demokratiske systemet og på de verdier som holder samfunnet vårt oppe som sådan. De politiske diskusjonene vil snart farge hverdagen igjen, og selv om ikke terroristene skal få bestemme den politiske dagsorden i Norge, er jeg ganske sikker på at tonen i de politiske debattene vil ha et enda større innslag av toleranse og konstruktivitet enn tidligere. Dette er av det gode.
Noen debatter er vanskeligere enn andre, og det skal vi være klar over. Innvandrings – og integreringsdebatter er krevende, ikke minst fordi de så direkte involverer mennesker. Debatter som involverer islam involverer religion og er på samme måte krevende, fordi religion er veldig viktig og et følsomt tema for mange av oss mennesker. Vi kan ikke og skal ikke legge et lokk over vanskelige debatter, men vi kan bli bedre på å fokusere på selve kjernen i sakene, i stedet for å male med for sterke farger i vår retorikk. De reelle utfordringene som var før 22. juli 2011 forsvant ikke med denne kvelden. Skyver vi viktige problemstillinger under bordet fordi vi ikke orker å diskutere slikt post Breivik, da svikter vi de mennesker som faktisk møter problemstillingene i sin hverdag og ikke bare gjennom opphetede politiske debatter.
Jeg har fått kjeft av Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard fordi jeg har sagt at vi alle må gå i oss selv og se om det er noe vi kunne ha sagt annerledes og for fremtiden unngå å la tonen i debattene overskygge selve kjernen i debattene. For meg spiller det ingen rolle hva Dansk Folkepartis leder synes om meg. Verken jeg eller Fremskrittspartiet har noen relasjoner til dette partiet, og vi kommer for fremtiden heller aldri til å ha noen slike relasjoner. Det er ikke min oppgave som norsk partileder å skulle karakterisere verken Dansk Folkeparti, Sverigedemokraterna eller Sannfinnene for den saks skyld, men jeg reagerer kraftig når enkelte forsøker å sette FrP i bås med disse nevnte partier. FrP har lite eller ingenting til felles med disse partiene, vi har i motsetning til disse tre vårt ideologiske utgangspunkt i den klassiske liberalismen, og FrP er verken i mot innvandring eller i mot islam.
FrPs handlingsprogram er på 90 sider. 2 av disse sidene handler om innvandringspolitikk. Vi mener at Norge fortsatt skal være et land med dører som både kan åpnes og lukkes, og ikke bare lukkes. I tillegg mener vi at Islam på lik linje med de andre verdensreligionene har en plass i det norske samfunnet. Og la det være sagt en gang for alle: Det er forskjell på islam og den politiske radikale islamismen. Førstnevnte beskyttes av religionsfriheten, sistnevnte må vi gå i rette med, enten vi definerer oss som en liberaler, konservativ eller sosialdemokrat – rett og slett fordi det er en ideologi som utfordrer selve fundamentet i det samfunnet vi slår ring om.
Jeg blir trist, sint og flau over at terroristen Anders Behring Breivik en gang var medlem av Fremskrittspartiet. Partimedlemmer som møtte ham har få minner om ham. Han var en ung, beskjeden mann som ikke gjorde særlig inntrykk på noen av dem. I 2006 forlot han partiet og må naturligvis ha gjennomgått en ekstrem radikalisering etter dette. Hans handlinger og ideer står i sterk kontrast til FrPs politiske løsninger, ideologiske utgangspunkt, verdier og menneskesyn. FrP er et pragmatisk politisk parti som er inspirert av de demokratiske og humanitære ideer som ligger forankret i den klassiske liberalismen. Det er vanskelig for meg å forstå hvorfor Breivik meldte seg inn i Fremskrittspartiet, men derimot veldig lett å forstå hvorfor han meldte seg ut igjen. Jeg og flere med meg reagerer på enkelte som har uttalt at de ikke synes det var tilfeldig at han valgte FrP. Det er vel også slik at det ikke var tilfeldig at han valgte FrP bort også da? Folk som deler Breiviks anti-demokratiske absurde marerittaktige analyser og visjoner er det ikke plass for verken i FrP eller i noen av de andre partiene som er representert på Stortinget, og slik skal det fortsatt være for fremtiden.
Breivik siterer den velkjente liberale filosofen John Stuart Mill på sin twitter – konto rett i forkant av sitt feige terrorangrep på uskyldige mennesker, og dette virker fullstendig absurd. Til og med Churchill blander han inn i giftblandingen sin. Den norske filosofen Lars Fredrik Svendsen har lest igjennom manifestet og plukket det fra hverandre. Svendsen mener at det er riktig at Breivik sannsynligvis har lest mye, men at han har forstått lite.
Den eneste ansvarlige for Breiviks grusomme handlinger er Breivik selv. Han er, som noen har påpekt, et speilbilde av jihadistene, av sine egne påståtte erkefiender. Ekstremister – enten de bærer det røde hammer og sigd – flagget, hakekorsflagget, eller det feberaktige, forvrengte anti-muslimske budskapet til en blond etnisk norsk selverklært kriger som Breivik – er alle farlige på hvert sitt vis og må konfronteres.
Dagen etter terrorangrepene uttalte den unge AUF – jenta Helle Gannestad det som etter hvert ble ordene som hele nasjonen trykket til sitt hjerte: Når en mann kan forårsake så mye ondt – tenk hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen. Et samlet Norge stiller seg bak dette budskapet. Intoleranse, ekstremisme og vold vil ikke bli akseptert og har ikke en plass i det norske samfunnet. Det er et vitnesbyrd om styrken i vårt politiske system at vi alle – uavhengig av politisk ståsted og bakgrunn for øvrig – er enige om at Breivik og det han representerte skal bli møtt med mer av det han hatet mest av alt: demokrati, kjærlighet og åpenhet.

http://www.newsmill.se/artikel/2011/08/10/siv-jensen-mitt-parti-har-inget-gemensamt-med-sverigedemokraterna

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: