A Common Nordic Vision

image

Tar verden med solstorm

Det er slik nordlyset oppstår – unik video fra Norge går verden rundt.

Den unike videoen er en del av et større prosjekt som forskning.no har satt i gang, og er laget i samarbeid med Fysisk Institutt ved UiO og med innspill fra Norsk Romsenter.
Videoen og animasjonene viser solvindens reise gjennom solsystemet.
Selv om vi her på Jorden ser nordlyset når det er kaldt, ble det født under mye varmere forhold.
Glødende gass
En boble på mer enn en milliard tonn glødende gass blir slynget ut av kraftige magnetfelt på Solen, og med en fart på flere millioner kilometer i timen legger boblen ut på den lange reisen mot jorda, ifølge forskningsnettstedet.
Selv om det går fryktelig fort, bruker boblen tre døgn på å tilbakelegge de den enorme avstanden – en ferd som går forbi forbi planetene Merkur og Venus.
Les også:
Digital jordklode blir usynlig fra rommetMelkeveien kolliderer med mørk galakseHer ser du 300 milliarder stjerner- Personlig synes jeg dette er den beste sol-jord animasjonen som er laget, sier Pål Brekke ved Norsk Romsenter.
Animasjonen vekker oppsikt over hele verden – videoen ligger på Youtube, NASA har publisert den på sine sider – likeså SOHO. Her er animasjonen lagt ut i sin engelske versjon.
Farlig
Selv om Nordlyset er vakkert, er også solstormer noe det er grunn til å frykte – i hvert fall når de når en viss styrke.
Monster-solstormen som traff jorden 1. september 1859 fikk telegrafkontorer til å brenne, telegrafnettet til å tikke av seg selv, og forårsaket nordlys som var kraftige nok til at folk kunne lese aviser i det røde og grønne lyset.

http://www.aftenposten.no/viten/article4164807.ece

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: