A Common Nordic Vision

image

Thomas Bodström har lämnat politiken och återgått till yrket som advokat. Uppenbarligen har han känt ett starkt behov av att summera sina erfarenheter från åren som professionell politiker och minister i två socialdemokratiska regeringar. Det är på många sätt ett utmärkt initiativ och det blir inte sämre av att han gör det med stor öppenhet och även en viss självkritik.

För mig har Bodström aldrig framstått som någon tänkare och ideolog. Det intryck jag fått har mer varit bilden av en ytlig politiker men en skicklig teknokrat. På den punkten måste jag emellertid revidera mitt omdöme. Bodström levererar i sin bok en förvånansvärd insikt i de svårigheter som dagens socialdemokrati brottas med och han är också medveten om deras djup. Med klarsyn och pragmatism diskuterar han en rad av de frågor som under de senaste decennierna klyvt socialdemokratin i olika fientliga läger.

Dessa falanger brukar pressas in under rubrikerna höger och vänster. Bodström värjer sig mot den beteckningen. I hans ögon är den otidsenlig och här har han otvivelaktigt en poäng. Vänstern har historiskt utmärkts av sin framtidstro och sin vilja till förändring. De grupper som pretenderar på etiketten inom den svenska socialdemokratin karakteriseras snarast av motsatsen. De drömmer om en svunnen tid. De finner dagens värld med dess globalisering och tillväxt frånstötande och längtar till den tid då den nationella staten var stark nog att styra inte bara politiken utan även ekonomin. Högergruppen däremot är mer beredd att acceptera att världen förändrats och kan till och med tänka sig att gå med på rut-avdrag.

Bodström skriver flyhänt och ofta ganska träffande. Han är också ovanligt djärv när han berättar om intrigspelet bakom Mona Sahlins avgång. Han namnger de fiender som han menar störtade henne, dock utan att lägga något moraliserande i sin berättelse. För den gamle fotbollsspelaren är det naturligt att den partiledare som misslyckas i ett val ofrånkomligen riskerar att tvingas bort från tronen, på samma sätt som den tränare som inte lyckas leda sitt lag till seger lätt förlorar jobbet.

Däremot uttrycker han starka tvivel på att den nya ledningen har några utsikter att lyckas där Sahlin misslyckades. De är alltför räddhågsna och inbördes oeniga för att kunna leda partiets återhämtning. Även där tror jag han har rätt. Ibland tycker jag mig ana att han tror att socialdemokratin står inför sin svanesång.

Boken är mycket konkret och han går närmast punkt för punkt igenom vad han kunde gjort bättre under sin ministertid. I slutet på en del kapitel ställer han också i punktform upp förslag som han menar partiet måste förverkliga om det skall kunna återta åtminstone något av sin förlorade makt.

Det är ofta förnuftiga förslag. Jag tycker till exempel att det är rimligt att Socialdemokraterna tar bort tillägget ”Arbetarpartiet” ur sitt namn. Arbetarklassen har sedan 60-talet minskat både i numerär och betydelse och den är inte och kan inte längre vara ett samhällsbärande socialt skikt. Kampen i dag handlar inte längre om arbetarklassens gunst, utan mera om att fånga in så stor del som möjligt av den amorfa medelklass som växer med rasande fart i landets storstäder.

Mer tvivelaktigt är förslaget att kapa banden till LO. Den svenska fackföreningsrörelsen har varit ryggraden inom socialdemokratin och avlägsnar man den är risken att rörelsen förlorar både identitet och hållning.

Hur som helst är Bodströms bok mycket läsvärd, även för den som inte är enig med allt. Den rymmer mycket av friskt och fräscht nytänkande och är det något som dagens svenska politik har behov av är det just den varan.

Håkan Arvidsson
2011-05-27 17:03

http://mobil.svd.se/rss.jsp;jsessionid=213888317476E054C22E3C110AF92CAB.aldo4?rssid=16147401&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2f%3fservice%3dmobile%26articleId%3d6202209&cid=184981

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: