A Common Nordic Vision

image

Thomas Bodström var Mona Sahlins arveprins. Nå har han midlertidig hoppet av fra politikken og har satt i gang en politisk partioppvask.
Foto: Mats Andersson
Politisk skittentøyvask i Sverige
Han kaller partiet sitt gammeldags, vil få bukt med Janteloven og kaller lederskiftet hos Socialdemokraterna «et kupp». Det er ingen tvil – den abdiserte kronprinsen har kommet hjem fra USA.
Berit Rekaa
Publisert 25.05.2011 17:18
Oppdatert 25.05.2011 17:18
I bagasjen har han vårens mest forhåndsomtalte bok i Sverige: «Inifrån – makten, myglet, politiken».
Dro til USA
Det var Thomas Bodström, den tidligere justisministeren, de fleste svenske sosialdemokrater ville ha som ny partileder da Mona Sahlin ble presset til å trekke seg sist høst.
Les:                             Mona Sahlin tar ikke gjenvalg
Les:                             Mona Sahlin tilbyr seg å gå av
Han er 49 år, karismatisk og uredd. Men Sahlins gode venn hadde andre planer.
Han hadde akkurat trukket seg fra Riksdagen for å bo noen måneder i USA med familien. Han hadde søkt permisjon, men fikk avslag.
Da spørsmålet om partilederjobben kom opp, var svaret ikke til å misforstå: «Nei takk!»
Bli kvitt LO og Janteloven
Nå har han i stedet brukt tiden i USA til å skrive en bok om partiet sitt.
Det har fått svenske medier til å gå fra konseptene. Sjelden har en bok fått større forhåndsomtale enn Bodströms.                Nå er boken ute hos bokhandlerne, og de regner med at den kommer til å selge godt.
Thomas Bodström skuffer ikke. Han fyrer løs mot sitt eget parti.
Det er håpløst umoderne og også udemokratisk, mener han. Det som var riktig for 50 eller 100 år siden, er ikke riktig i dag.
I boka foreslår han at partiet skal bytte navn fra Socialdemokratiska arbetareparti til Socialdemokratiska partiet. Arbeiderbegrepet er for gammeldags, mener mannen som også vil bryte det tette båndet til LO.
Dessuten viser han til at det er mange yrkesgrupper som sliter vel så mye lønnsmessig som industriarbeiderne i dag.
Bodström vil bli kvitt Janteloven som han hevder råder i partiet.
– Det er tåpelig når en person ikke kan si høyt at man vil bli partileder. Gjør man det i dag, ødelegger man sine sjanser fordi man samtidig sier at man har høye tanker om seg selv, sier han.
Kupp mot Sahlin
Thomas Bodström kom inn i politikken som et friskt pust i Göran Perssons regjering. Selv om han kommer fra en sosialdemokratisk familie, har han selv aldri gått gradene i ungdomspartiet.
I boka skriver den tidligere toppspilleren for AIK at han aldri blir ordentlig godtatt i visse kretser fordi han bare har vært aktiv i partiet i ti år.
Men det som virkelig har fått debatten til å gå i Sverige, er det han skriver om partilederskiftet og sitt møte med Mona Sahlin i USA sist høst.                «Da jeg møtte henne i New York i desember 2010 fortalte hun at det var et kupp fra noen av hennes sterkeste motstandere i partiet.»
En av de navngitte personene som angivelig sto bak kuppet, er nåværende partileder Håkan Juholt. Juholt får også det glatte lag av Bodström.
«Jeg er sikker på at Juholt kan lokke tilbake eldre LO-medlemmer og sofavelgere. Det er betydelig mer usikkert hvordan han kommer til å lykkes med kvinner, ungdommer, akademikere og storbyboere.»
Les:                             Juholt overtar etter Sahlin
NRKs kommentator:                             Sverige: Tilbake til kjerneverdiene
Håkan Juholt har allerede svart på kritikken. Han slår rett og slett fast at det er vanskelig å være politisk analytiker, og at det finnes folk som jobber heltid som nettopp det. De har han stor respekt for, underforstått at Bodström ikke hører til den kategorien.
Comeback?
Thomas Bodström har på ingen måte sagt at han er ferdig med svensk politikk. Han har bare sagt at han ikke skal drive med politikk i de nærmeste årene.
Mange politiske kommentatorer tror at selv om denne boken tar et oppgjør med partifeller og dagens utgave av partiet, er Bodström i stand til å komme tilbake til politikken – og trolig så høyt opp han vil.
Selv ler han når han får spørsmålet om framtida i partiet.
– Jeg har vel ikke akkurat høynet mine sjanser, sier han.
Skulle Thomas Bodström være tapt fra politikken for godt, lider han ingen nød. Han er i ferd med å utvide advokatfirmaet sitt. I tillegg har han skrevet tre populære krimbøker.
Nå venter leserne bare på å få vite hvem han har hatt som modell for politikeren Gerd Lundin som vi møter i alle hans bøker.
Lundin er godt voksen, engstelig og har lang erfaring. Men hun mangler helt politisk teft og havner stadig på minuslisten hos sin partileder og statsminister.
Det kan komme flere avsløringer fra den geskjeftige Thomas Bodström.

http://m.nrk.no/m/artikkel.jsp?art_id=17647879

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: