A Common Nordic Vision

image

VILLE VÆRT EN GOD IMF-SJEF: Per Kristian Foss i Høyre og valgforsker Fran Aarebrot tror Jens Stoltenberg med sin økonomibakgrunn ville blitt en god sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF). Foto: Jacques Hvistendahl

– Jens bra som IMF-sjef
Statsminister Jens Stoltenberg ville bli en god sjef for IMF.

MORTEN STRAND

    (Dagbladet): Det mener både tidligere finansminister Per Kristian Foss (H), og professor i statsvitenskap, Frank Aarebrot.

Dominique Strauss-Kahn  sa onsdag opp sin stilling som sjef i Det internasjonale pengefondet (IMF)  fra en fengselscelle i New York. Han er fengslet etter at han skal ha forsøkt å voldta en stuepike på et hotell i New York i helga. 
      God kandidat
   
– Jeg mener Jens ville være en god kandidat. Han er absolutt kvalifisert, sier Foss.

– Ja, han ville være en interessant kandidat som IMF-sjef. Det er ikke så mange som både har vært både finansminister og statsminister, og som i tillegg er en glimrende fagøkonom. sier Aarebrot. 

    Men samtidig som Foss ville støtte Stoltenberg som eventuell kandidat til den prestisjetungen jobben, mener han sjansene er små. Det er for tidlig å si «Morna Jens».

– For det første aner jeg ikke om han vil. For det andre så er dette en jobb som tradisjonelt fordeles mellom de store europeiske landene. Men hvis de ikke blir enige, kan det bli en åpning for Jens, sier Foss. 

    Aarebrot mener et Stoltenberg ville være en veldig interessant kandidat som ny IMF-sjef.

      Norden som modell
   
– Norden, eller Norge og Sverige, har en samfunnsmodell som burde være veldig interessant for IMF. Som sosialøkonom er Stoltenberg vant til å tenke makroøkonomi. Det er et godt utgangspunkt, sier Aarebrot.

    Aarebrot peker på at det er en egen nordisk, sosialøkonomisk tradisjon med utgangspunkt i Ragnar Frisch, nobelprisvinner Trygve Haavelmo, og svenske Gunnar Myrdal.

– Den norske forhandlingsøkonomien er en fantastisk eksportvare. Jens ville være en ypperlig representant for denne skolen i IMF, sier Aarebrot. 

    Han peker på at i Norge har vi hatt en forhandlingsøkonomi, der partene i arbeidslivet har blitt enige, siden Arbeiderpartiet kom til makta i 1930-åra.

    – Det kunne være en tanke å så hos for eksempel grekerne i disse dager, sier Aarebrot.

http://m.db.no/2011/05/20/nyheter/imf/utenriks/hellas/jens_stoltenberg/16587386/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: