A Common Nordic Vision

image

Elektriker Barbara til Norge for å jobbe
   
Svært mange tyskere vil jobbe utenlands, og stadig flere velger Norge. Elektrikeren Barbara håper hennes drøm kan bli oppfylt i Trøndelag.
TOR ARNE ANDREASSEN 
    I strålende solskinn kikker Barbara Schützeichel ut over Beitstadfjorden ved Malm i Verran kommune i Nord-Trøndelag. Den storslåtte naturen er en av de viktigste grunnene til at den 51 år gamle elektrikeren har reist fra Berlin til Norge. I likhet med svært mange andre tyskere vurderer hun å finne seg arbeid utenfor Tysklands grenser, og Norge er selve drømmen for henne og mange andre.

Det uvanlige med Barbara er at hun har fått en tre uker lang prøvetid i Norge som en av «stjernene» i et reality-program om tyskere som prøver seg på arbeidsmarkedet i utlandet. Den tyske storkanalen ZDF har sendt en surfinginstruktør til Egypt, en veterinær til New Zealand, en eiendomsmegler til Tenerife og altså elektrikeren Barbara til Nord-Trøndelag. Programmet forventes å bli sett av fem millioner tyskere.

– Noe av grunnen til at det er så populært, er nok at så mange tyskere drømmer om å jobbe utenlands, sier ZDF-regissør Klaus Kafitz.

Mer likestilt
Et filmteam bestående av en fotograf, en lydmann og en regissør følger hvert skritt hun tar. Det er en langtekkelig prosess og kroppsspråket hennes avslører at det begynner å gå på tålmodigheten løs.

Et besøk hos arbeidsgiveren Nord-Trøndelag Energiverk (NTE) i Follafoss fortoner seg mest som en filminnspilling, og det blir lite med tid til å lære om det avanserte anlegget og rutinene som følges ved de rutinemessige inspeksjonene. Men til tross for filmingen har Barbara rukket å få et positivt inntrykk av Norge som arbeidsplass. I motsetning til i Tyskland, der hun ofte møtes med fordommer fordi hun er en av svært få kvinnelige elektrikere, føler hun at hun blir møtt med mer respekt i Norge.

– I hele samfunnet er det en annen holdning, forteller Barbara over en kopp kaffe i en pause.

Naturen lokker
Hun driver sitt eget lille elektrikerfirma i Berlin, men forteller at hun i et par års tid har tenkt på å flytte fra Tyskland for å finne arbeid i utlandet. Til dels skyldes det frustrasjon over arbeidsforholdene i Tyskland, at hun er enslig og ikke trenger å ta hensyn til mann og barn, men også fordi hun drømmer om å få leve i Norges fantastiske natur. Hun har vært på ferie på Hardangervidda og på Sørvestlandet tre ganger tidligere og forteller med entusiasme om det hun våkner opp til hver morgen i leiligheten hun har fått låne utenfor Steinkjer. –Ut av vinduet mitt våkner jeg opp til fjell og fjorder. Luften smaker av salt, forteller hun.

Hun sier hun ikke vil bestemme seg for om hun vil flytte før etter at filmingen av realityprogrammet er over, og hun har fått en sjanse til å snakke med noen norske venner i Berlin. Dersom hun bestemmer seg for å flytte, kunne hun tenke seg å bosette seg i Trondheim. Hun har bodd der i to dager i løpet av oppholdet i Norge, og falt for byen.

– De har mer kultur der. De har et rockemuseum, lyser hun opp. Å flytte rett fra millionbyen Berlin til en liten by som Steinkjer, tror hun kan bli en litt for drøy overgang.

Trenger utlendinger
Elektrikerarbeidet er annerledes i Norge, blant annet fordi bygningsmassen er annerledes, og Barbara har måttet arbeide med utstyr og verktøy som hun aldri har vært borti før. Men hun får skryt av arbeidsgiveren og sine midlertidige kolleger i NTE for innsatsen. Skulle hun velge å flytte til Norge, vil det antagelig ikke være noe problem å få arbeid. Sist uke var det 117 ledige elektrikerjobber som hun kunne søkt på, ifølge kontakten hun har hos Nav.

Basert på tall fra Statistisk sentralbyrå regner Nav med en arbeidsinnvandring til Norge på cirka 36000 mennesker i år.

Det er stort behov for å importere enkelte yrkesgrupper til Norge, spesielt ingeniører, helse- og omsorgsarbeidere, førskolelærere, sjåfører og håndverkere. Mange av disse kan bli rekruttert fra Tyskland.

– Det siger på med tyskere, sier Almedina B. Jahre, som leder myndighetenes organ for rekruttering av arbeidskraft fra utlandet, Nav Eures. De siste fire årene har flere reist fra Tyskland enn antallet som har flyttet dit.

De fleste er innvandrere som reiser tilbake til hjemlandet sitt, men også 155000 tyskere valgte i 2009 å forlate hjemlandet sitt, ifølge det nasjonale tyske statistikkbyrået.

Antallet tyskere som har flyttet til Norge, er blitt nesten tredoblet på ti år.

Tyskere trives
Almedina B. Jahre tror ikke den flotte naturen er noen ulempe for Norge, men tror folk først og fremst kommer til Norge for å få seg fast arbeid med gode betingelser.

– Tyskere ser ut til å trives godt i Norge. De blir godt integrert og lærer språket raskt, sier Jahre.

Barbara er fast bestemt på å lære seg norsk dersom hun velger å flytte til Norge.

– Det er helt avgjørende, mener hun. Skal hun jobbe som elektriker, må hun også godkjennes av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

– Jeg har fått en sjanse til å teste hvordan det er å jobbe her i Norge. Nå får vi se om det bare er en drøm, eller om det kan bli virkelighet.

http://mobil.aftenposten.no/a.mob?i=4126113&p=aftenposten

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: