A Common Nordic Vision

image

Søren Pind.

Danmark ger efter för främlingsfientliga krafter i och med den nya gränskontrollen, menar näringsminister Maud Olofsson. Nu slår landets integrationsminister Søren Pind tillbaka. – Det är inte i mitt land som folk skjuts på gatan i Malmö eller där det smäller bomber i Stockholm. Vi har ett gott samarbete med Danskt folkeparti, säger han till SvD.se

Danmarks planer på skärpta gränskontroller har väckt stor uppmärksamhet, och EU-kommissionen ska granska dem för att se om de strider mot den fria rörligheten.

I dagens SvD gick näringsminister och centerledaren Maud Olofsson ut och kritiserade den danska regeringen. Enligt henne är reglerna ”alarmerande för öppenheten” och hon säger att Centerns partistyrelse anser att danska regeringen ger efter för främlingsfientliga krafter, då de nya reglerna är resultatet av en uppgörelse med Danskt folkeparti (DF).

Men Danmarks integrationsminister Søren Pind (Venstre) slår tillbaka mot kritiken. Enligt honom har Sverige redan minst lika hårda gränsregler som Danmark kommer att ha efter att de nya bestämmelserna implementerats.

– Jag har nyss fått siffror på att Sverige har 240 tulltjänstemän bara i södra landsändan. Danmark kommer att ha totalt 260 tulltjänstemän i hela landet när reglerna är i bruk. Då är det konstigt att hon talar om ett hot mot öppenheten. Jag vet inte om hon tycker att Sverige är ett låst land idag, säger Søren Pind.

Maud Olofsson tycker också att Danmark borde ha talat med svenska regeringen innan reglerna klubbades, eftersom Sveriges gränser kommer att påverkas. Men det tycker inte Søren Pind, eftersom han anser att Danmark följer efter Sverige och redan har gjort.

– Det vore konstigt om vi var tvungna att prata med Sverige först, och fråga om vi får etablera en tullkontroll.

Søren Pind anser inte att svenska ministrar har någon anledning att kritisera Danmark för främlingsfientlighet.

– Det är inte i mitt land som folk skjuts på gatan i Malmö eller där det smäller bomber i Stockholm. Det har vi inte i Danmark. Med tanke på det vet jag inte om man ska tillåta sig att moralisera över Danmark. Jag ska i alla fall inte moralisera över Sverige, säger Søren Pind, och hänvisar till man som sitter häktad i Malmö misstänkt för en serie skott mot personer med invandrarbakgrund, samt terrorbombaren Taimour Abdulwahab som sprängde sig själv till döds i centrala Stockholm i december förra året.

Han slår också ifrån sig kritiken mot regeringens samarbetspartner.

– Jag har haft ett gott samarbete med Danskt folkeparti sedan 2001.

Søren Pind pekar på att finansminister Anders Borg och integrationsminister Tobias Billström sagt att de inte ser några problem med de danska reglerna.

– Jag vet inte varför hon säger annorlunda än Anders Borg och Tobias Billström. Men det må vara en angelägenhet för Sveriges regering.

Karin Thurfjell
2011-05-18 16:20

http://mobil.svd.se/rss.jsp;jsessionid=3316CCD3FE4C0C58793A925853994694.rocco4?rssid=16147141&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2f%3fservice%3dmobile%26articleId%3d6175713&cid=184981

Leave a comment