A Common Nordic Vision

image

Kongebølgen er uttrykk for en ny type nasjonalisme
John Olav Egeland om medaljebråket.
John Olav EgelandRASKT GIKK LUFTA   ut av statsministeren. Han la seg flat og viste fram skrubbsårene. Rådgivernes politiske lommekalkulatorer avslørte at det var nytteløst å slåss mot kongebølgen. Opposisjonen var raskt på banen og uttrykte respekt for kuvendingen — en metode som benyttes for å helle gift i sårene, og som gjerne kamufleres med et smil. I Stortingets spørretime sto Jens Stoltenberg oppreist mens
    slagene kom, han parerte noen, men dukket unna de fleste. Målet var å skape ro og legge saken død. Prisen for det er at kongehusets politiske posisjon og funksjoner er forsterket.

DET VAR IKKE LETT   å se at utdeling av en krigsdekorasjon skulle tenne en politisk præriebrann. Særlig fordi en tydelig politisk støtte til Afghanistan-krigens deltakere og veteraner, er noe opposisjonen lenge har etterspurt. Stoltenbergs hovedrolle i markeringen 8. mai representerte i seg selv et skritt mot anerkjennelse av krig som et naturlig utenrikspolitisk virkemiddel. Regjeringen glemte likevel at kongen trumfer de fleste andre kort i stokken.
    Den stemningen som er skapt forsøker å forene krigen, nasjonen og kongehuset, mens regjeringen reduseres til en partipolitisk partsinteresse. For å si det forsiktig: Det er nokså problematisk.
      NÅR DE RIKTIGE   nervene berøres, avsløres det raskt at det under overflaten finnes et sterkt, emosjonelt engasjement i norsk politikk. De siste dagenes kongefjesk sprenger likevel alle grenser. Politikerne overgår hverandre i omsorg for kongens følelser — som ingen kjenner, men som alle antar er såret. Hans rolle som militær befalingsmann, øverste kirkefyrste og statsoverhode blåses opp til proporsjoner vi ikke
    har sett på denne siden av 1905. En skarpere konkurranse i pompøs ærbødighet og krypende spyttslikkeri skal man lete lenger etter. Det har gått så langt at selv en republikaner kan spørre: Fortjener kongen denne kvalmende omfavnelsen?

http://m.db.no/2011/05/12/kultur/debatt/kommentar/kongen/krigskorset/16508517/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: